Sladké jedlá jednoducho od detstva milujem a vždy patrili do môjho jedálnička. Avšak keď som sa rozhodla chudnúť, bolo potrebné bežné kalorické jedlá vymeniť za zdravšie alternatívy. A tak som objavila aj tento skvelý recept.
Nech sa páči tu je jednoduchý, zdravý, rýchly a chutný ovocno-tvarohový nákyp. Neobsahuje žiadny cukor, múku ani pečivo či ryžu. A je vhodný aj pre detičky približne od jedného roka. Náš Lukáško (ktorý ako aj jeho tata sladké jedlá na obed moc neobľubuje) ho jednoducho miluje a nikdy sa ho nevie dojesť…
Príprava: 10 minút Pečieme: 40 minút (ale to už sa môžete venovať inej činnosti 😉 )
Budete potrebovať (cca na 2-3 porcie):
› 2 jablká
› 200 g jahôd (prípadne iného ovocia – slivky, marhule…)
› 2 prezreté banány
› 200 g jemného hrudkovitého tvarohu
› 200 g bieleho jogurtu
› 1 vajce
› mletá škorica
› voliteľné: orechy, sušené hrozienka, kokos
Postup:
Rada varím v pohode, takže ideálne keď Lukáško spinká, dôležitá je aj kávička a Rádio FM s príjemnou hudbou.
Jablká si ošúpeme, očistíme a nastrúhame. Ja z nich vždy odstredím šťavu, a tú rozriedim Lukáškovi s vodou. Je to jediné čo okrem čistej vodičky vypije. Jablká si ešte dosť šťavy pustia aj popri pečení. Poukladáme ich na spodok jánskej misy (alebo menšej formy na pečenie).
Na ne poukladáme na plátky pokrájané jahody alebo iné Vaše obľúbené ovocie. Jablká aj jahody posypeme mletou škoricou.
V miske si vidličkou roztlačíme banány, pridáme k nim tvaroh, jogurt a vajce. Všetko poriadne premiešame. Môžeme pridať aj orechy, sušené hrozienka alebo kokos (ja kvôli Lukáškovi nedávam).
Hotovú tvarohovú hmotu vylejeme na ovocie. Navrch ešte na ozdobu poukladáme pokrájané jahody.
Nákyp pečieme cca. 35-40 minút na 180 stupňoch. Nákyp je hotový, keď začne vrch chytať hnedastú farbu.
Servírovať môžeme teplý aj studený. Ak chcete mať nákypu viac môžete zdvojnásobiť množstvo surovín a urobiť ešte jednu vrstvu ovocia a ešte jednu vrstvu tvarohovej polevy. Prajeme Vám dobrú zdravú chuť!
Lucia