Recepty

3 rýchle a vynikajúce recepty s kokosovým mliekom.

Milujem kokos. Jeho vôňu aj jeho chuť. Pravidelne sa preto nachádza v mojej kozmetickej výbave, ale používam ho aj pri varení či pečení. V ankete ste si odhlasovali recept na ten najkokosovejší kokosový koláč, ktorý som nedávno piekla, a keďže sa vždy snažím do článkov dať niečo naviac spísala som vám hneď tri naše obľúbené recepty, ktorých súčasťou je kokosové mlieko. Recepty sú vhodné pre deti cca od 2,5 roka. Kokosové mlieko síce nie je lokálna potravina, ale my občas radi zmeníme chuť a uvaríme si niečo exotickejšie. Zároveň je aj zdraviu prospešné, pretože pomáha znižovať vysoký krvný tlak, posilňuje imunitný systém, upokojuje nervový systém a dodáva energiu, zlepšuje trávenie a zmierňuje zápchu, prečisťuje obličky, prispieva k pevnosti kostného tkaniva a v neposlednom rade znižuje chuť na sladké, čo môžem 100%-ne potvrdiť. V kuchyni rada používam aj kokosový olej a naposledy som si na Kidmarket.sk do košíka hodila na skúšku aj kokosový sirup.Je skvelý na palacinky, francúzske toasty, do koláčov ale aj slaných omáčok…

Zelerový krém s hruškami.

zelerovy krem

Príprava: 5 minút     Varíme: 30 minút

Budete potrebovať:

  • 1 zeler
  • 2 hrušky
  • 1 cibuľa
  • 200 ml kokosového mlieka
  • kokosový alebo olivový olej
  • 1,5l zeleninového vývaru
  • morská soľ 
  • bageta

Očistíme a na kocky si nakrájame zeler a hrušky. Cibuľu si nakrájame nadrobno a orestujeme do sklovita na kokosovom (olivovom) oleji. Pridáme nakrájaný zeler a hrušky a chvíľu osmažíme. Prilejeme vodu alebo zeleninový vývar tak, aby bol zeler úplne ponorený. Osolíme a varíme dokedy zeler nie je mäkký. Rozmixujeme tyčovými mixérom dohladka, pridáme kokosové mlieko a ešte 5 minút varíme. Nakrájame si bagetu na kolieska, pokvapkáme olivovým olejom a orestujeme dochrumkava. Podávame s 2-3 kolieskami bagetky hodenými do polievočky. 

zelerovy krem s hruskami

Hokkaido omáčka na cestoviny

hokkaido omacka na cestoviny

Príprava: 10 minút     Varíme: 40 minút

Budete potrebovať:

  • 1 tekvicu Hokkaido
  • 3 paradajky 
  • 1 PL kokosového sirupu
  • 200 ml kokosového mlieka
  • 1 cibuľa
  • cestoviny (ja som použila penne)
  • morská soľ
  • kurkuma
  • kokosový alebo olivový olej
  • postrúhaný syr

Tekvicu si umyjeme, rozkrojíme na polovicu a vyberieme z nej dužinu s jadierkami. Nakrájame si ju na plátky (aj so šupkou v tej je najviac vitamínov), osolíme, pokvapkáme olivovým olejom a dáme upiecť. Pečieme asi 10 min na 170 stupňoch. Zatiaľ si dáme variť vodu na cestoviny.  Rajčiny dáme do hlbšej misky a obaríme vriacou vodou. Olúpeme z nich šupku a nakrájame na kocky. Cibuľu si nadrobno nakrájame a orestujeme na kokosovom (olivovom) oleji do sklovita. Pridáme upečenú tekvicu a rajčiny. Osolíme, pridáme trošku kurkumy, 1 PL kokosového sirupu, podlejeme vodou a dusíme. Keď sú rajčiny mäkkučké pridáme kokosové mlieko a ešte chvíľu varíme. Rozmixujeme tyčovým mixérom. Podávame s cestovinami a posypané syrom. Ak by omáčku s vami nejedli deti môžete do nej dať trochu chilli a navrch napríklad opraženú slaninku. Dobrú chuť!

hokkaido omacka s kokosovym mliekom
hokkaido omacka na cestoviny

Najkokosovejší kokosový koláč

kokosový koláč s kokosovým mliekom

Príprava: 10 minút     Varíme: 40 minút

Budete potrebovať:

  • 2 hrnčeky špaldovej múky
  • 3/4 hrnčeka strúhaného kokosu
  • 2 vajcia
  • 400 ml kokosového mlieka
  • 4 lyžičky kakaa
  • 1 lyžička perníkového korenia
  • 4 PL tekutého kokosového oleja
  • 8 PL kokosového sirupu
  • 1 kypriaci prášok do perníku

Zmiešame sypké suroviny (múka, kokos, kakao, perníkové korenie a kypriaci prášok) v jednej miske a tekuté suroviny (kokosové mlieko, vajcia, kokosový sirup a kokosový olej) v druhej miske. Tekuté suroviny postupne prilievame k tým sypkým a dobre premiešame. Formu alebo pekáč si vymastíme kokosovým olejom a vysypeme strúhaným kokosom. Cesto rovnomerne vylejeme a pečieme asi 30-40 minút na 180 stupňov. Po vychladnutí potrieme džemom, ja som zvolila pomarančový, ktorý má takú jemne horkastú chuť, aby som vytvorila trošku kontrast a posypeme ešte strúhaným kokosom. Luky sa do neho okamžite pustil a na fotkách môžete vidieť ako veľmi mu kokosový „toláčik“ chutil. 

kokosový koláč
kokosový perník
najkokosovejší kokosový koláč

Krásne predsviatočné dni prajeme…

Lucia a Lukáško

mamavie logo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d blogerom sa páči toto: