Keď Luky prvýkrát spinkal v škôlke vzala som ho za odmenu na koláčik ;-). Robievala to tak moja mama a my so sestrou sme túto tradíciu jednoducho milovali. Lukymu sa tiež veľmi zapáčila (veď ako inak 😉 ) a odvtedy každý deň keď ho vyzdvihnem zo škôlky sa ma pýta či ideme na koláčik. A tak som sa rozhodla mu jeden zdravší domáci radšej upiecť. Recept vznikol v podstate úplne spontánne, chcela som vymyslieť niečo netradičné a doma som mala batáty. Sú to predsa sladké zemiaky, tak prečo ich neskúsiť urobiť na sladko vo forme koláčika? Môžem povedať, že je veľmi chutný a vláčny. A mojim hlavným porotcom bol ohodnotený ako „do-bý“, a tak som sa rozhodla podeliť o tento jednoduchý a rýchly recept aj s Vami.
Príprava: 20 minút Pečieme: 30 minút
Budete potrebovať:
› 2 menšie bataty
› 1 hrnček špaldovej múky (môže byť aj klasická polohrubá múka)
› 4 vajcia
› 100 ml mlieka
› 100 ml oleja
› 1/2 šálky trstinového cukru
› 1 kypriaci prášok do pečiva z vínnym kameňom
› škorica
› sušené brusnice
› kyslá smotana 250 ml
› agáve sirup (alebo med)
Postup:
Najskôr si ošúpeme a na jemno nastrúhame batáty. To je najnáročnejšia časť z celého koláčiku. V jednej miske si zmiešame múku, kypriaci prášok a čajovú lyžičku škorice. V druhej miske si vyšľaháme vajcia s cukrom, potom pridáme mlieko a olej. Do mokrej zmesi postupne sypeme suchú zmes a šľaháme. Potom pridáme nastrúhané batáty a cesto poriadne premiešame. Nezľaknite sa, bude dosť husté. Nakoniec pridáme dve hrste sušených brusníc. Nahradiť ich môžete napríklad orechmi alebo aj úplne vynechať. Pečieme približne 30 minút na 200°C. V miske si vymiešame kyslú smotanu s agáve sirupom, ktorou potrieme vychladnutý koláčik. Koláč dáme na pár hodín do chladničky stuhnúť a potom môžeme servírovať.
Dobrú chuť prajeme.
Lucia a mlsný Lukáško