Mám rada jednoduché a rýchle recepty. A ak sú navyše ešte aj veľmi chutné a zdraviu prospešné, tak ich varím a pečiem stále dookola. Keďže rada experimentujem vymyslela som si tento recept na banana bread bez múky a cukru a s radosťou môžem povedať, že u nás doma sa ujal. Z čoho ho teda upečieme? Namiesto klasickej múky použijeme mandľovú. Vo výslednej chuti rozdiel nespoznáte a ak by ste ho náhodou nezjedli za jeden deň, je potrebné uložiť ho do chladničky. To sa u nás ale ešte nestalo 😉 ! Mandľová múka je bezlepková a je vhodná najmä na pečenie sladkých koláčov a cukroviniek. Obsahuje zdraviu prospešné tuky, znižuje riziko vzniku srdcových ochorení a rakoviny, je bohatá na vitamíny (A, D, E, magnézium, kalcium, draslík) má vysoký obsah bielkovín a nízky obsah cukru. A práve preto som si ju obľúbila a začala v niektorých receptoch používať ako náhradu za bielu alebo špaldovú múku, a to aj napriek vyššej cene.
Príprava: 15 min Pečieme: 50 minút
Budete potrebovať:
- 2 hrnčeky mandľovej múky
- 3 prezreté banány
- 3 vajcia
- 2 KL medu (môže nemusí byť)
- 3 PL mlieka
- 2 PL kokosového oleja
- 2 KL škorice
- 2 KL kypriaceho prášku z vínneho kameňa
- štipka soli
- kvalitná čokoláda
Postup:
V jednej miske si zmiešame suché suroviny (mandľová múka, škorica, kypriaci prášok, soľ) a v druhej miske mokré suroviny (roztlačené banány, vajcia, med, mlieko a kokosový olej). Potom suchú zmes postupne sypeme do mokrej zmesi a miešame až kým sa nám pekne nespoja a vznikne vláčne cesto. Nakoniec pridáme nadrobno nasekanú čokoládu. Formu na banánový chlieb si buď potrieme kokosovým olejom alebo použijeme papier na pečenie a cesto do nej rovnomerne vylejeme. Pečieme asi 50 min na 180°C. U nás doma sme závislí na výrobkoch zo Slowlandie a na tento banánových chlieb z mandľovej múky sa neskutočne hodí ich Mandľový krém. Dokonalá kombinácia chutí!
Dobrú chuť prajeme.
Lucia a Lukáško
Dbrý deň, dnes som skúsila tento chlebík banánový upiecť, je krásny, chutný, ale strašne mokrý… spravila som nejakú chybu? U vás na fotke nevyzerá taký mokrý. Ďakujem
chcem sa spýtať: píšete že sa má uložiť do chladničky, ak sa nezje… a ako dlho vydrží? Som na neho sama:D…
Dobrý deň, treba ho dlhšie piecť, potom akoby viac uschne. Joj veru to sme ešte neotestovali, u nás sa vždy rýchlo zje ?? ale myslím že minimálne tie 4 dni by mal vydržať