O tofu sa síce v poslednej dobe popísalo dosť negatívneho, avšak ja ho považujem za zdravú potravinu plnú bielkovín a vitamínov. Do nášho jedálnička ho zaraďujem cca raz za mesiac a Lukáško ho má veľmi rád. Je ľahké, dobre stráviteľné a dá sa pripraviť na mnoho spôsobov. Bola som 13 rokov vegatariánka, takže receptov z neho mám v zbierke celkom dosť 😉 . Dnes sa s vami podelím o jeden môj obľúbený.
Príprava: 10 minút (najlepšie večer predtým) Opekáme a varíme: 15 minút
Budete potrebovať (na 2 porcie):
› 1 biele tofu
› 2 PL medu
› šťavu z 1/2 citróna
› 1 strúčik cesnaku
› 1 PL sójovej omáčky
› bulgur (príp. ryžu ako prílohu)
› 1 mrkva
› ananás z konzervy
Postup:
Večer predtým si nakrájate tofu syr na kocky. V miske si pripravte marinádu zmiešaním medu, citrónovej šťavy, sójovej omáčky a pretlačeného cesnaku. Marinádu dobre premiešajte s tofu a ideálne nechajte postáť cez noc v chladničke.
Na druhý deň marinované tofu opečieme na panvici (asi 10 minút), pravidelne miešame. U nás doma ako prílohu podávame bulgur, ale môže byť kľudne aj ryža. Bulgur si dáme do osolenej vriacej vody a varíme asi 15 minút kým nie je mäkký. Vodu scedíme a bulgur zjemníme kúskom masla. Veľmi sa k tomu hodí aj šalátik z nastrúhanej mrkvy a kúskov ananásu z konzervy. Do mrkvového šalátiku môžete pridať aj trochu vody z konzervy a zopár kvapiek citrónovej šťavy.
Prajeme Vám dobrú chuť.
Lucia a Lukáško