Vhodná pre deti od 1 roka.
Krémové polievky miluje celá naša rodina. Sú jednoduché, rýchle (to bude asi jeden z dôvodov prečo ich tak veľmi zbožňujem ja 😉 ) a plné vitamínov. Stále si preto vymýšľam nové kombinácie. Toto kombo sa mi podarilo obzvlášť a je fakt vynikajúca! A tak keď skončí sezóna našej obľúbenej hokkaido tekvice, varím s radosťou túto z batátov (ak by náááhodou niekto nevedel sú to sladké zemiaky). Je to tiež jedna z tých polievok, do ktorej sa bez problémov dá zamaskovať nejaká tá strukovinka. Ak nás sledujete dlhšie viete, že môj Luky je síce veľmi dobrý papkáč, ale strukoviny mú nie sú veľmi po chuti. Takže mu ich servírujem tajne skryté kde sa len dá 😉 .
Príprava: 5 minút Varíme: 20-25minút
Budete potrebovať:
› 2-3 batáty (podľa veľkosti)
› 2 veľké mrkvy
› 1/2 šálky červenej šošovice
› 1 cibuľa
› maslo alebo olivový olej
› morská soľ, kurkuma, bylinky podľa chuti
› 250ml smotany na varenie alebo mlieka (kravské/rastlinné – aké zvyknete používať)
› tekvicový olej na ozdobenie a ochutenie (nemusí byť)
Postup:
Očistíme si cibuľu a nakrájame na drobno. Batáty a mrkvu si ošúpeme a nakrájame na menšie kúsky. Šošovicu opláchneme. Na masle alebo oleji si opražíme cibuľku pridáme batáty, mrkvu a šošovicu. Chvíľu pražíme a potom zalejeme vodou tak, aby bola cca 1 cm nad zeleninou. Po zovretí osolíme a ochutíme kurkumou a bylinkami. Varíme pokiaľ nie je zelenina mäkká. Následne rozmixujeme ponorným mixérom a zriedime smotanou alebo mliekom. Vrátime na sporák a necháme ešte raz zovrieť. Podávame ozdobené a ochutené tekvicovým olejom.
Dobrú chuť Vám prajeme.
Lucia a Lukáško
Ake sa tam asi použivajú bylinky?
Martinka ja dávam do polievok to, čo doma mám – napríklad tymián, bazalka, štipku rozmarínu alebo napríklad provensálske korenie. Treba vybrať podľa svojej chuti, lebo všetky sú výrazné.