Ľahký obed alebo skvelá večera.
Recept mám od mojej mamy a varím ho už hrooozne dlho. Trochu som si ho upravila na ľahšie stráviteľnú verziu vďaka červenej šošovici. Je vhodný aj pre drobcov od cca 1 roka. Toto je však jedno z mála jedál, ktoré môj Lukáško nemá v obľube. Nechutí mu šošovica ani fazuľa a neviem ho to naučiť jesť 🙁 . A ak chcem aspoň malé množstvo strukovín do neho dostať, musím podvádzať a rozmixovať mu ich do krémovej polievočky. Pre mňa je to však jedna z mojich top večerí už od čias keď som bola vegetariánkou.
Príprava: 5 minút Varíme: 20 minút
Budete potrebovať (cca na 4 porcie):
› 250g červenej šošovice
› 1 konzerva lúpaných a krájaných rajčín (kupujem tieto z Lidlu, pretože sú naj)
› 1 cibuľa
› 2 strúčiky cesnaku
› 1 zeleninový bujón (ideálne bezglutamánový – kupujem v dm-ke)
› morská soľ, rozmarín, tymián, bezglutamánová vegeta (tiež z dm-ky)
› olivový olej
› syr na posypanie (môže byť aj nemusí)
Postup:
Na olivovom oleji si orestujeme cibuľu a cesnak. Pridáme šošovicu a chvíľu pražíme. Podlejeme trochou vody, aby sa to dusilo a voda odparovala. Pridáme bujón, soľ, vegetu, rozmarín a štipku tymiánu. Dusíme, kým šošovica nie je úplne mäkká (cca 15minút). Pridáme konzervu krájaných a lúpaných rajčín a ešte asi 5 minút varíme. Konzistencia by mala byť taká kašovitá. Nakoniec posypeme syrom a podávame so špaldovou bagetou.
Taliansku šošovicu môžete kľudne použiť aj ako omáčku na cestoviny 😉 .
Dobrú chuť praje Lucia. (Luky sa vraj pod tento recept nepodpíše 🙂 )