Recept pre malých i veľkých papkáčov.
Zapekaný karfiol so zemiakmi varím už od čias kedy som bola vegetariánkou. Je to veľmi jednoduché a zdravé jedlo vhodné pre toto jesenné obdobie. Karfiol však môže nadúvať, a preto je potrebné ho menšiemu bábätku dať na skúšku a počkať ako jeho bruško zareaguje. U nás problém nebol a tento pokrm patrí medzi Lukáškove najobľúbenejšie.
Vhodné pre detičky od 12 mesiacov a tiež pre maminku či tatinka…náš nad ním však ohrnul nos.
Príprava: 10 minút Varíme: 15 minút Pečieme: 45 minút
Budeme potrebovať (na cca 4 porcie):
› 1 celý karfiol
› 5-6 väčších zemiakov
› 1 nastrúhaná mozzarella
› 1/2 šálky mlieka
› 1 vajce
› olivový olej
› štipka morskej soli
› bylinky na ochutenie (bazalka, provensálske korenie alebo oregáno)
Očistíme a umyjeme si karfiol a celý ho dáme uvariť do vody. Varíme do polomäkka. Zatiaľ si ošúpeme zemiaky a nakrájame na kolieska. Môžeme si tiež nastrúhať mozzarellu (dá sa kúpiť aj strúhaná). Takmer uvarený karfiol vyberieme z hrnca a rozdelíme si ho na ružičky.
Misu na zapekanie alebo jánsku misu si vymastíme olivovým olejom. Na spodok dáme vrstvu zemiakov, na to poukladáme kúsky karfiolu a posypeme mozzarellou. Trošku osolíme a ochutíme bylinkami (výber nechám na Vás). A následne ukladáme ďalšiu vrstvu zemiakov, karfiolu a strúhanej mozzarelly. V mlieku si rozšprúdlujeme jedno celé vajíčko a vylejeme na karfiol.
Pečieme v rúre na 180° cca 45 minút alebo dokedy nezmäknú zemiaky.
A podávame!
Dobrú chuť prajeme!
Lucia a Lukáško